Mor- och Farföräldrars sorg

Att förlora sitt barnbarn är en dubbel sorg. För det första sörjer man det barnbarn som så tragiskt fått sluta sitt liv alldeles för tidigt och för det andra sörjer man över att ens eget barn måste genomlida denna förlust. Många har berättat om hur de lagt sitt eget liv åt sidan för att hjälpa sina barn i vardagen. Det handlar om att ta tag i en massa praktiska sysslor såsom exempelvis att handla, laga mat, städa, tvätta, se till att räkningarna blir betalda och inte minst att ta hand om eventuella syskon. Det känns skönt att kunna hjälpa till. Ofta leder det också till en djupare relation med de barnbarn som finns kvar i livet.

Tyvärr så drabbas ofta dessa engagerade mor- och farföräldrar av en fördröjd sorg då man slängt sig huvudstupa in i allt arbete och "väntar" med att sörja själv.

Många känner att de inte kan ta del av sorgen så som de önskar. Man kanske är sjuklig, gammal eller bor långt ifrån sitt barn och sina barnbarn. Det är oerhört frustrerande att veta att ens barn lider och känna att man inte ”kan göra någonting”. Man kan ju alltid ha kontakt via telefon, brev eller mail hur gammal eller hur långt bort man än bor.   

Vi använder oss av cookies ("kakor") vilket tillåter oss att bättre förstå och leverera sidans innehåll till dig. Genom att fortsätta godkänner du vår policy. Klicka för att läsa mer.