Mor- och Farföräldrars sorg

Att förlora sitt barnbarn är en dubbel sorg. För det första sörjer man det barnbarn som så tragiskt fått sluta sitt liv alldeles för tidigt och för det andra sörjer man över att ens eget barn måste genomlida denna enorma förlust.

Många har berättat om hur de lagt sitt eget liv åt sidan för att hjälpa sina barn i vardagen. Det handlar om att lyssna och att känna in vad du kan göra då det är svårt för många att be om hjälp eller ens veta vad man behöver hjälp med när man är i sorg. Det finns både små och stora praktiska saker att ta tag i, en massa sysslor man kan göra som gör vardagen enklare för en människa, en familj i sorg. Det kan exempelvis handla om att handla hem mat, laga mat, städa, tvätta, se till att räkningarna blir betalda och inte minst att ta hand om eventuella syskon. Att bara finnas där för att lyssna är en obetalbar gåva. Det känns skönt att kunna hjälpa till oavsett vad man gör. Ofta leder engagemanget också till en djupare relation med de barnbarn som finns kvar i livet.

Tyvärr så drabbas ofta dessa engagerade mor- och farföräldrar av en fördröjd sorg då man slängt sig huvudstupa in i allt arbete och "väntar" med att sörja själv. Försök att hitta någon att prata med.

Många känner att de inte kan ta del av sorgen eller vara det stöd man önskar. Man kanske är sjuklig, gammal eller bor långt ifrån sitt barn och sina barnbarn. Man kan alltid ha kontakt på andra sätt. Kanske via telefon, FaceTime, brev eller mail hur gammal man än är eller hur långt bort man än bor.