Skrattets betydelse

Många av våra medlemmar talar om svårigheter med att skratta. När vi medlemmar skrattar tillsammans kan man ibland få höra en förvånad röst som säger "Det här är första gången jag skrattar sedan xx dog. Åh, vad skönt det var!".

Det är svårt att skratta och många skäms för att skratta. "Inte kan man skratta när man upplevt det jag gjort? Hur skulle det se ut? Vad skulle folk säga?"

Vi är många som kan intyga att omvärlden reagerar när vi skrattar. Om vi skrattar med nära vänner är vi trygga och våra vänner skrattar med oss. De känner oss så väl och vet att vi kan skratta ena stunden för att i nästa stund rasa ner och vara otröstliga. De vet att det inte är något konstigt med det, utan helt naturligt.

Är vi bland bekanta eller på arbetet kan reaktionerna gå isär. En del utomstående känner i sin okunskap den bestörtning vi beskrev tidigare "Hur kan hon skratta så snart efter sin sons/dotters/syskons död?!". På andra kan man nästan känna att de blir lättade. "Åh, vad skönt! Hon skrattar! Nu har nog sorgen gått över.."

Det viktiga måste ju ändå vara att vi gör det som känns bäst för oss? Att vi ger oss själva den friheten.

Man säger ofta saker som:

eller som vi i föreningen ofta säger:


Dessa ord är inte bara ord. Idag kan man bevisa att när vi skrattar utsöndras goda endorfiner, kroppens eget smärtstillande ämne som är bra för oss på många sätt. Som en följd av att stresshormonet kortisol minskar blir till exempel ditt immunförsvar stabilare. 

Det finns numera en mängd forskning som visar att det finns en direkt koppling mellan skratt och avkoppling samt mellan skratt och bättre sömn. 

Effekten av att skratta gör nytta för din kropp. När du skrattar utsöndras den viktiga signalsubstansen dopamin (lyckohormonet) precis som vid sex eller motion. Du löper lägre risk att drabbas av depressioner och har lättare för att se och utveckla lite ljus i det mörka. 

 

 

Vi vill gärna samla på oss texter, forskning och hemsidor om skrattets betydelse. Har Du några förslag? Hör av dig till kansliet på info@vsfb.se